• Magyar
  • English

Aktuális híreink

Régiós szakmai műhelymunka - 2015. február 18., Székesfehérvár

2015. 02. 20.

Régiós szakmai műhelymunka - 2015. február 18., Székesfehérvár

A 2014 és 2020 közötti időszak Terület- és Településfejlesztési Operatív Programjának legfontosabb foglalkoztatás-növelést célzó humánerőforrás fejlesztési intézkedése a megyei és helyi foglalkoztatási együttműködések támogatása lesz. Az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. által - a TÁMOP-1.4.7-12/1-2012-0001 „FoglalkoztaTárs - Társ a foglalkoztatásban” című kiemelt projekt keretében - 2015. február 18-án Székesfehérváron rendezett műhelymunka elsődleges célja az volt, hogy a Területi Operatív Programok tervezésében dolgozó megyei szereplők és a foglalkoztatási együttműködések szervezetei tájékoztatást kapjanak a rendelkezésre álló forrásokról, valamint a kiemelt projekt keretei között a foglalkoztatási együttműködésekre vonatkozóan kidolgozásra kerülő szakmai, minőségi sztenderdekről és szakpolitikai javaslatokról. 

Elsőként a szakpolitikai előkészítés képviseletében Ruszkai Zsolt, a Nemzetgazdasági Minisztérium tervezésért felelős munkatársa mutatta be a közeli jövőben kiírásra kerülő források tervezési hátterét, majd Hollósi Szabolcs, a kiemelt projekt megbízásából végzett fejlesztési munka irányait, részidős eredményeit vázolta fel. A fejlesztési folyamat része egy helyzetfeltáró kutatás, melynek részeredményeit Dr. Csite András ismertette. A rendezvényen széles körben képviseltették magukat a dunántúli megyék, valamint megyei jogú városok tervezésben, előkészítésben résztvevő kollégái, a megyei kormányhivatalok munkaügyi központjainak vezetői, valamint a helyi foglakoztatási együttműködésben dolgozók. 

A program délutáni szakaszában szakpolitikai kerekasztal formájában a helyi tervezés és döntéshozatal szereplői ültek egy asztalhoz, hogy a forrásfelhasználás tervezési feladatait egymással és az operatív program megvalósításáért felelős minisztérium képviselőivel áttekintsék, azok teljesülésének hatékonyságát javaslataikkal fokozzák. 
A foglalkoztatási együttműködések - közismert nevén paktumok - létrehozásának és hosszú távú működtetésének célja a térségben működő önkormányzatok, munkaadók, munkavállalók, képző intézmények, civil szervezetek és a munkaerő-piaci szervezet tevékenységének összehangolása a foglalkoztatás bővítése érdekében. A fenti célok eléréséhez szükséges a releváns helyi szereplők problémáinak, érdekeinek, jövőbeni kilátásainak és céljainak azonosítása, egy fenntartható partnerségi hálózat létrehozása. Az együttműködésen, gazdasági és személyes kapcsolatokon alapuló helyi összefogás biztosíthatja a foglalkoztatási problémákra keresett megoldási módok társadalmi támogatottságát, valamint a résztvevők közös felelősségvállalását. 

A rendezvényen egyedülállóan nyílt lehetőség arra, hogy a tervezői és a megvalósítói oldal téma iránt elkötelezett szakembereinek aktív részvételével formálódhasson a foglalkoztatási együttműködések jövőbeni működését megalapozó szakpolitikai keretrendszer.

A rendezvényen elhangzott előadások közül Ruszkai Zsolt prezentációja az oldal alján csatolt fájlként tölthető le, Hollósi Szabolcs előadása pedig a következő linken érhető el:

https://prezi.com/uxbl0frrq53p/szekesfehervar_februar_18/

 

Kapcsolódó letöltések

ginop_top_5._6._prioritas.pptx

NGMKooperáció pluszTámop 2.6.1PertuEqualhungarySzéchenyi 2020
1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg
6.jpg
7.jpg
8.jpg
9.jpg
10.jpg
11.jpg
12.jpg
13.jpg
14.jpg
15.jpg
16.jpg
17.jpg
18.jpg
19.jpg
20.jpg
21.jpg