• Magyar
  • English

Aktuális híreink

Nagy érdeklődés mellett, sikeresen lezajlott három napos „Open Space” nyitó konferenciánk

2013. 07. 08.

Nagy érdeklődés mellett, sikeresen lezajlott három napos „Open Space” nyitó konferenciánk

2013. június 25-26-27. között „Open Space” nyitó konferenciát szerveztünk a „FoglalkoztaTárs - Társ a foglalkoztatásban kiemelt projekt  keretében” (TÁMOP-1.4.7-12/1-2012-0001) a foglalkoztatási programokat végrehajtó szervezetek szakmai munkájának támogatására, a hálózatosodás elősegítésére.

A Galyatetőn megrendezett konferencia lehetőséget biztosított arra, hogy az innovatív kísérleti foglalkoztatási projekteket és a tranzit foglalkoztatási projekteket megvalósító, valamint a foglalkoztatási együttműködések keretében hátrányos helyzetű személyek foglalkoztatását biztosító projektek számára fontos szakmai kérdések, problémák, területek kerüljenek azonosításra, valamint a projektmegvalósítás szakmai hatékonyságát javító aktív együttműködés, hálózatosodás kialakításához biztosított teret, és időt lehetőséget teremtett a résztvevőknek a foglalkoztatási projektekhez kapcsolódó meglátások, saját tapasztalatok, problémák és megoldási módozatok széles és sokoldalú megközelítésére.

A konferencián 77 szervezet képviseletében 137 résztvevő vett részt, összesen 18 szekcióban, amelynek a még tárgynap  elkészített, felvetésekkel és  javaslatokkal  összegzett írásos dokumentációja a cikk alján található csatolmányként.  

A sokszínű ajánlások végső összegzését, és a foglalkoztatási projekteket végrehajtó szervezetek  szakmai munkájának támogatására, és a kiemelt projekt  fejlesztő munkába való  beépítését az OFA nKft. megkezdte. Ennek eredménye egyrészt a 2013 őszi rendezvénysorozatában – regionális műhelymunkák, célcsoporti tudásbővítés, tematikus konferencia –, másrészt a szolgáltatási kosár szélesítésében, megújításában még ebben az évben közvetlen visszacsatolásra kerül a projektgazdák felé.

Első lépéseként a konferencián megfogalmazott igénynek megfelelően fórumot indítunk a kiemelt projekt honlapján, a www.foglalkoztatars.hu  honlapon, amelyen regisztrált felhasználóink szakmai  hozzászólásaikkal segíthetik egymás, és a kiemelt projekt szakmai céljait, megjeleníthetik véleményeiket, és további  szakmai támogatási  igényeiket.

Az eddig megtett és a továbbiakban tervezett lépésekről a kiemelt projekt honlapján folyamatos tájékoztatást adunk, kérjük, kísérjék figyelemmel!

A filmklubon az alábbi filmeket vetítettük:

A konferencia utolsó napján az egyik szekcióülés keretében lehetőséget biztosítottunk a projektek bemutatkozására. A bemutató anyagok elérhetők az alábbi linkeken:

Rendezvényünkről a Gyöngyösi Városi Televízió tudósított, a riport a televízió weboldalán keresztül érhető el.

Az „OPEN SPACE” azaz „Nyitott Tér” technika:

Az Open Space konferencia a maximális közreműködés és elkötelezettség elvén működik, a résztvevőknek teret és időt nyújt ahhoz, hogy lehetőségük legyen azon témákkal és emberekkel foglalkozni, akik/melyek számukra a leginkább fontosak. A módszer rendkívül részvétel-orientált és proaktív, mivel a napirend az aznap jelenlévők igényei alapján áll össze, a résztvevők maguk irányítják a műhelyfoglalkozásokat.

A módszer azon a tapasztalaton alapul, hogy nem számít mennyire jól előkészített és menetrendszerű egy adott konferencia/szeminárium – a fontos kérdések gyakran a kávé és ebédszünet alatt kerülnek megbeszélésre, a valódi konferencia termen kívül.

Nincsenek hosszú beszédek, részletes napirend, előre kidolgozott eredmények.

A Nyitott Tér technika olyan módszer, amely épít arra, hogy amennyiben a résztvevők lehetőséget kapnak arra, hogy maguk befolyásolják az eseményeket, képesek rá, és felelősségteljesen teszik azt. A módszer egyszerű és hozzásegíti a résztvevőket ahhoz, hogy hatékonyan kezeljenek komplex és/vagy sürgős kérdéseket.

Fontos előfeltétel

  • a részvétel önkéntessége,
  • a szervezés nyitottsága az eredmények iránt, valamint 
  • a résztvevők magas szintű felelősségtudata.

Open space keretében megvitatásra alkalmas minden téma, amelyekre még nem sikerült kielégítő választ találni.

A folyamat során a kerettéma meghatározását követően a fontos résztémákat a résztvevők azonosítják, önkéntes alapon szerveződött munkacsoportok eredményeket hoznak létre és dokumentálják azokat, a teljes csoport értékeli az eredményeket, a vezetés beleegyezésével azonnal megkezdődhet az elsőrendűnek tartott javaslatok megvalósítása.

Az Open Space az egyik leghatékonyabb és legeredményesebb módszer arra, hogy nagy létszámú csoportok problémákat vitassanak meg és cselekvési javaslatokat tegyenek.

A FoglalkoztaTárs - Társ a Foglalkoztatásban Open Space konferencia a különböző témájú, célcsoportú, profilú foglalkoztatási projekteket végrehajtó szervezetek közötti hálózati együttműködést, tapasztalatátadás szisztematikus kooperációját alapozta meg, indította el. Mindez a projektgazdák egyedi, kiemelkedő színvonalú benchmark-jait gyűjtötte össze, osztotta meg amely várhatóan új minőséget épít be a foglakoztatás politika eszköztárba, amely a szervezetek és/vagy hálózatok fenntartható működését hivatott hosszútávon biztosítani.

Az előadások és a szekciómunkák összefoglaló anyagai az oldal alján a kapcsolódó letöltések között megtalálhatóak.

Ha a rendezvénnyel kapcsolatban kérdése merülne fel, kérem keresse Debreceni Erzsébet projektvezetőt!

 

NGMKooperáció pluszTámop 2.6.1PertuEqualhungarySzéchenyi 2020
1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg
6.jpg
7.jpg
8.jpg
9.jpg
10.jpg
11.jpg
12.jpg
13.jpg
14.jpg
15.jpg
16.jpg
17.jpg
18.jpg
19.jpg
20.jpg
21.jpg