• Magyar
  • English

Aktuális híreink

Március 25-én zárul az Útirány Egyesület "Szocio Príma" projektje

szervező:Útirány Egyesület

időpont:2015. 03. 25. 10:00 - 2015. 03. 25. 14:00

helyszín:3388 Poroszló, Kossuth u. 41.

témakör:Záró rendezvény

Az Útirány Egyesület a Munkaerő-piaci Esélyegyenlőségért, mint akkreditált felnőttképző intézmény (AL-2707), és együttműködő partnerei: Poroszló Község Önkormányzata, a Tisza-tavi Ökocentrum Nonprofit Kft., a Poroszló Honismereti Baráti Kör és az Országos KID Egyesület 2015.03.25-én tartják a "Szocio Príma" projekt záró rendezvényét Poroszlón.

A projekt két éves megvalósítási ideje alatt a partnerségi együttműködés példaértékű megnyilvánulásának lehettek szemtanúi mindazok, akik az Útirány Egyesület SZOCIO-PRIMA programjának keretei között képzésben vehettek részt, s elhelyezkedhettek a munka világában. 

A „SZOCIO-PRÍMA a Tisza-tó térségében élő fiatal felnőttek elhelyezkedését segítő szolgáltató centrum” című, TÁMOP 1.4.3-12/1-2012-0107 azonosítószámú program a Tisza-tó kapujában, Poroszlón és annak vonzáskörzetében valósult meg. Diplomás és alacsony iskolai végzettséggel rendelkező fiatalok egyaránt jelentkezhettek a 2013 áprilisában induló innovatív, kísérleti foglalkoztatási projektbe. 

A szolgáltató centrum 24 hónapjának megvalósítására vonatkozóan kitűzött célokat az Útirány Egyesület által foglalkoztatott szakemberek legjobb tudásukhoz mérten, sikerrel valósították meg, hiszen a modellprogram során 2013. április 1. és 2015. március 31. között összesen 124 fő került a programba: 28 felsőfokú végzettséggel rendelkező (diplomás) és 96 alacsony vagy legfeljebb középfokú végzettséggel rendelkező fiatal. 

A program közvetlen célcsoportját a 15 és 29 év közötti, nem tanuló és nem dolgozó, Poroszlón és vonzáskörzetében élő fiatal felnőttek alkották, így a program nagymértékben hozzájárult a fiatal generáció munkaerő-piaci felzárkóztatásához a konvergencia régiókban. 

A projekt keretében egyéni, csoportos munkaerő-piaci szolgáltatásokat (többek között tanácsadások, tréningek, csapatépítés), továbbá képzést, valamint továbbfoglalkoztatásukra vonatkozó lehetőségeket biztosítottak részükre. A szolgáltatások közvetett célcsoportjába azok a szervezetek, intézmények (munkáltatók, önkormányzatok, szociális intézmények, munkaügyi kirendeltségek) tartoztak, akik lehetséges partnerként a résztvevők foglalkoztatási esélyeit növelhetik közvetett vagy közvetlen módon. Számukra különböző együttműködési lehetőségeket, munkaerő-piaci szolgáltatások igénybe vételét kínálta a projekt (például állásbörzén, munkáltatói rendezvényeken való részvétel, önkéntes munka, képzés, munkatapasztalat-szerzési helyszínek biztosítása). 

A fiatalok a program során nem csupán szakmai képzésben részesültek, de álláskereséssel kapcsolatos, nyelvi, kommunikációs és önismereti tudással lettek 
gazdagabbak, s ezáltal magabiztosabbá és kezdeményezővé váltak a munkaerőpiacon. A célcsoport jelentős százaléka sikerrel helyezkedett el a munka világában közvetlenül a program befejezése után vagy rövid idő elteltével (43% dolgozik jelenleg is), s megszerzett gyakorlati és egyéb tudásuk, kiterjedt kapcsolati hálójuk a jövőre vonatkozóan is pozitív változásokat ígérnek. 

Fontos kiemelni, hogy a település legnagyobb munkáltatójának számító Tisza–tavi Ökocentrum vezetősége és Poroszló Polgármestere támogatta szakmai munkájával az Útirány Egyesület kezdeményezését, melynek 2014 évben célja volt a vidék turisztikai élményeit házi készítésű termékekkel, a falusi turizmus bővítésével népszerűsíteni. 
Közösségük érdekében felelősen döntő vezetők társadalmi körébe 43 partner együttműködési megállapodása igazolta azt a példás összefogást, amit szeretne rendszeressé tenni a térségben a kedvezményezett. 

A Tisza-tó menti települések polgármesterei, munkáltatói, nemzetiségi képviselői, ifjúságvédelmi, szociális, foglalkoztatási és civil szakemberei közül azok vállaltak plusz feladatokat, közös munkát, akiknek számít az ifjúsági munkanélküliség csökkentése a térségben. Elkötelezett tevékenységük eredményeként 28 fő diplomás pályakezdő fiatal fejlesztése és 10 fő gyakorlatorientált PL-8792 szociális menedzser képzése valósult meg a. A fejlesztésben résztvevő fiatalok több mint 60%-a munkát talált, többnyire a szakmájában. 

Az Egyesület a térségben működő vállalkozások igényeire is reagált azzal, hogy 40 fő szakmai képzését (OKJ sajtkészítő, ECDL- számítógép kezelői, OKJ falusi vendéglátó, OKJ kosárfonó), majd a képzéseket követően 10 fő foglalkoztatását is vállalta annak érdekében, hogy később – a versenyszféra vállalkozásainál – tartósan el tudjanak helyezkedni a munkaerő-piaci szolgáltatásokkal felkészített fiatalok. A képzésben résztvevők anyagi juttatásban, illetve útiköltség térítésben is részesültek. 

A szervezet a fiatal felnőttek részére nyújtott szolgáltatásokat partnereivel (Poroszló Polgármesteri Hivatal, a Tisza-tavi Ökocentrum, a Poroszlói Honismereti Baráti Kör és az OKIDE) együttműködésben valósította meg. 

 

Kapcsolódó letöltések

meghivo.doc

NGMKooperáció pluszTámop 2.6.1PertuEqualhungarySzéchenyi 2020
1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg
6.jpg
7.jpg
8.jpg
9.jpg
10.jpg
11.jpg
12.jpg
13.jpg
14.jpg
15.jpg
16.jpg
17.jpg
18.jpg
19.jpg
20.jpg
21.jpg